maandag 30 maart 2009

Thomas Tallis

Hendrik VIII deed, in een verstandige bui, de katholieken in de ban. Vooral de kloosters en de monniken moesten het ontgelden. Nieuwe godsdienst: het anglicanisme. Er bestaan nog manuscripten (het Eton Choirbook, het Pepys manuscript, het Ritson manuscript en nog vele andere manuscripten) waarin oude Engelse muziek bewaard is gebleven, maar dat was katholieke muziek en u begrijpt, als je een godsdienst wegdoet, dan moet je die ook helemaal wegdoen.
Maar van 1505 tot 1585 leefde Thomas Tallis, die zijn hele leven katholiek bleef, en die toch muziek mocht schrijven voor de nieuwe anglicanen. Zo schreef hij voor de eerste anglicaanse aartsbisschop Matthew Parker deze psalmvertoningen.
Hji schreef ook deze twee prachtige melodieën. Hij schreef ook dit Spem in allium, dit Sancte deus, dit Salvator mundi, en dit grandioze Gaude gloriosa.
Hij schreef ook deze Lamentations of Jeremiah en dit prachtige Te deum. Hij schreef ook een Miserere nostri waarvoor ik onmiddellijk viel toen ik het hoorde. Datzelfde deed ik toen ik zijn O nata lux in lumine hoorde.
Het maakt feitelijk weinig uit wie dit soort werk zingen. Als het van Tallis komt, is het altijd goede muziek.

Geen opmerkingen: