donderdag 26 februari 2009

Leoninus & Perotinus

Je hebt de Notre Dame school van de polyfonie gehad. Die school bestond uit twee namen: Léonin (ca. 1150-?1201) en zijn opvolger Pérotin (ca. 1160-?1220).
Ik ben zeer dankbaar dat er nu op YouTube ook een werk van Léonin te vinden is: zijn Benedicta et venerabilis. Van Pérotin (die we ook Perotinus mogen noemen, zoals we Léonin ook Leoninus mogen heten) is meer werk gemaakt, onder meer door het Hilliard Ensemble, ik denk omdat men meent dat P beter was dan L. Dat mag u zelf zeggen: hier zijn P’s Alleluia nativitas, het eerste deel van zijn Viderunt omnes en zijn Alleluia, Posui adiutorium.
Ik vind al deze muziek schitterend, maar ik heb twee vragen.
1. Waarom is die school de Notre Dame school genoemd? De Notre Dame kathedraal is gebouwd tussen 1163 (eerste steen gelegd door paus Alexander III; daar kwam een paus toen nog wel voor) en 1345. Beter was misschien geweest: de Parijse school van de polyfonie.
2. U bent in die eerste video van Perotinus een pagina uit een, waarschijnlijk later, genoteerde versie van Alleluia nativitas tegengekomen. Is dit nu de paleofrankische neumenmuzieknotatie of is het bijvoorbeeld hoefnagelschrift?

Geen opmerkingen: